Atunci cand vine vorba de aruncari la mare distanta toata lumea isi concentreaza atentia asupra lansetei.Totusi, mulineta reprezinta o piesa la fel de importanta in aceasta ecuatie, mai cu seama daca este pregatita corect.In economoia lanseului o mulineta mai slaba, dar echipata bine, face mai mult decat o mulineta performanta umpluta cu fir alandala.Iar daca avem in mana o mulineta de top pe care o aranjam cum se cuvine, vom observa ca malul celalalt o sa ni se para mult mai aproape.
1. Nodul trebuie pozitionat la baza tamburului.
2. Prima parte a tamburului poate fi umplut cu fir gros din motive economice.
3. Printr-un nod solid se ataseaza si firul de 0.20 potrivit lansarilor la mare distanta.
4. Legatura dintre 0,40 si 0,20 se pozitioneaza la baza tamburului in mod obligatoriu.
5. Dupa umplerea tamburului atasam inaintasul textil.
6. Am facut un lat din firul mono si matisam textilul in jurul acestuia.
7. Sapte-opt spire sunt suficente.
8. Ne intoarcem apoi cu capatul liber al textilului prin latul firului mono.
9. Umezim putin si strangem uniform, fara socuri.
10. Taiem in scurt surplusurile.
11. Mulinam pana cand pe tambur intra trei spire de fir textil si taiem in dreptul spigotului.
12. Dupa ce am pozitionat si ultimul nod la baza tamburului suntem gata de aruncare.
duminică, 27 octombrie 2013
joi, 26 septembrie 2013
5 PONTURI PENTRU ARUNCARI LA DISTANTA
Fiecare pescar vrea să arunce departe sau foarte departe. Într-adevăr, pe băltile supuse regulat presiunii pescuitului sportiv lansările lungi pot aduce trăsături, deoarece crapii evită să se apropie de maluri. Se achizitionează echipamente si se fac antrenamente, chiar si pe timp de iarnă. Fiecare metru în plus obtinut reprezintă o victorie personală a fiecărui pescar constiincios. Dacă până acum nu ai acordat prea multă importanta aspectului casting - cu toate că folosesti scule moderne - si te-ai multumit să lansezi mediu, îti propunem cinci ponturi care îti vor spori considerabil lanseurile! Evident, coroborate cu o tehnică corectă.
Nu este nimic foarte complicat, totul este sa fiti atenti si să respectati întotdeauna anumite reguli. Orice amănunt neverificat si lăsat pe baltă la voia întâmplării o să vă aducă metri buni în minus.
Lansete recomandate – Free Spirit HiS-200, Century FMJ, Hakuyo MTX 14.
-tambur umplut corect cu fir
Firul trebuie asezat conic, cu baza mică în partea superioară, iar pentru această operatiune ne ajutăm de mici saibe pe care ni le putem confectiona singuri, dacă mulineta nu are în dotare asa ceva. Cu cât adăugăm saibe, cu atât tamburul se va umple mai mult la baza sa. Mulineta este de preferat să fie cât mai usoară.
Mulinete recomandate – Daiwa Basia, Shimano Technium (MGS), Daiwa Tournament S, Shimano Aerlex.
Fire recomandate – Ultima Distance Mono, P-Line CX Premium, Kryston Krystonite.
Fire textile recomandate – Berkley Whiplash, Tuf Line XP, Ultima Power Braid.
-asezare corecta a inaintasului pe tambur inaintea lanseului
Plumbi recomandati – Korda Tournament Casting, Carp System Swivel Long Cast, Gardner Torpedo Distance.
-montura pentru aruncari extreme
Silviu Florescu
Nu este nimic foarte complicat, totul este sa fiti atenti si să respectati întotdeauna anumite reguli. Orice amănunt neverificat si lăsat pe baltă la voia întâmplării o să vă aducă metri buni în minus.
1. LANSETA
Lanseta este de preferat să fie una cât mai puternică, apropiată de structura si caracteristicile unui spod. Dar nu în mod obligatoriu. Se pot obtine distante bune si cu lansete normale, nu foarte rigide, ca cele pe care le folositi în mod obisnuit. Cel putin pentru început, până nu simtiti singuri nevoia trecerii la un băt mai dur (iar acest lucru se petrece odată cu perfectionarea tehnicii de aruncare) este indicat să vă aplecati asupra următoarelor ponturi. Nu uitati, asigurati-vă că inelele sunt curate înainte de fiecare aruncare.Lansete recomandate – Free Spirit HiS-200, Century FMJ, Hakuyo MTX 14.
2. MULINETA
Este foarte imporant ca mulineta pe care o folosiți să aseze corect firul pe tambur, adică să nu ramână santuri în partea inferoară sau superioară a acestuia. Tamburul trebuie să se umple uniform.-tambur umplut corect cu fir
Firul trebuie asezat conic, cu baza mică în partea superioară, iar pentru această operatiune ne ajutăm de mici saibe pe care ni le putem confectiona singuri, dacă mulineta nu are în dotare asa ceva. Cu cât adăugăm saibe, cu atât tamburul se va umple mai mult la baza sa. Mulineta este de preferat să fie cât mai usoară.
Mulinete recomandate – Daiwa Basia, Shimano Technium (MGS), Daiwa Tournament S, Shimano Aerlex.
3. FIRUL
Avem nevoie de un fir cât mai elastic, cu elongatie mare, de aceea monofilamentul copolimer este de preferat fluorocarbonului, pentru că acesta din urmă este mai rigid. În plaja 0,18 mm - 0,25 mm vorbim de o grosime de fir recomandată aruncărilor lungi. Pe piată există și lotiuni speciale pentru gresarea liniei principale, care împiedică lipirea spirelor pe tambur, inconvenient care reduce considerabil distanta lanseului.Fire recomandate – Ultima Distance Mono, P-Line CX Premium, Kryston Krystonite.
4. INAINTASUL
Înaintasul este musai să fie textil si nu mono, pentru că pe acest segment avem nevoie de rigiditate. Rezistenta acestuia trebuie să fie undeva pe la 40-60 lb. Este foarte importantă lungimea înaintasului. În momentul în care plumbul ajunge în dreptul spigotului, pe mulinetă trebuie să avem 3-4 spire de fir textil.Nodul trebuie să fie pozitionat la baza tamburului în momentul aruncării, pentru ca să nu traverseze inelele în momentul maxim de fortă. Acesta este un amănunt deosebit de important pe care nu trebuie să-l neglijati niciodată, chiar dacă veti pierde putin timp să pregătiti corect aruncarea.Fire textile recomandate – Berkley Whiplash, Tuf Line XP, Ultima Power Braid.
-asezare corecta a inaintasului pe tambur inaintea lanseului
5. PLUMBUL
Deoarece atunci când vorbim de aruncări lungi prioritate are montura elicopter (pentru că, prin contructie, are greutatea în fată), plumbul perfect este unul cu tortită, care se agată. Forma ideală este cea de tip „casting”, pe care o întâlnim la mai multe firme producătoare. Dacă puteti, ridigizati cu un tub anti-tangle primii 5 centimetri de deasupra plumbului, pentru a împiedica balansul lateral al greutății în aer, balans care reduce din distanta aruncării. Montura noastră trebuie să zboare drept, ca un glont.Plumbi recomandati – Korda Tournament Casting, Carp System Swivel Long Cast, Gardner Torpedo Distance.
-montura pentru aruncari extreme
Silviu Florescu
duminică, 1 septembrie 2013
BOILIESUL-Nada suprema !!!
Boilies-urile sunt momeli pentru pescuit, realizate dintr-o pasta fiarta, pasta obtinuta din amestecul de faina de peste, proteine din lapte, mancare pentru pasari, gris, malai si faina de soia, toate acestea fiind amestecate cu oua care au rolul de liant. Dupa ce se realizeaza formele rotunde, se fierb pentru a fi mai rezistente in apa. De asemenea se pot adauga diferite arome, fie prin inmuierea boilies-urilor in aroma sau prin adaugarea acestora direct in compozitie. Ingredientele mai sus, sunt relative, in prezent existand o gama variata de retete de boilies-uri. Forma de bila ajuta foarte mult in momentul aruncarii,pentru a fi atasata la montura cu fir de par si pentru a putea fi culeasa mai usor de pe fundul apei de peste.Produse pentru prima data in anii 1970, boilies-urile au fost inventate de Fred Wilton. Ele au aparut din dorinta de a avea o momeala de dimensiuni mai mari, necesara mai ales la pescuitul crapului, ceea ce a facut ca momeala sa nu mai fie consumata usor de platica,lin si caras. Prin fierberea lor, s-a reusit obtinerea unei rezistente mai mari in apa si o fixare mai buna in carlig, fata de paine sau momelile traditionale.
Desi boilies-urile sunt de obicei realizate si vandute de către furnizorii mari, multi oameni aleg să facă propriile boiliesuri acasa.Boilies-urile sunt acum una dintre cele mai utilizate momeli pentru pescuitul la crap, intalnindu-se intr-o gama foarte mare de culori si arome. De asemenea se intalnesc in diferite forme si dimensiuni (de la 8mm pana la 40mm diametru).
Se intalnesc si boilies-uri plutitoare, foarte utile atunci cand vrem ca momeala sa stea deasupra fundului apei si sa fie foarte accesibila crapului. Aceste boilies-uri sunt intalnite si sub denumirea de „pop-up”. Pop-up-urile pot fi folosite in diferite situatii, atunci cand pe fundul apei intalnim vegetatie sau namol, sau in combinatie cu un boilies normal, pentru a crea asa numitul „snow man”. In general se foloseste pop-up de dimensiuni mai mici decat boiliesul, pentru a crea o flotabilitate neutra momelii, usurand astfel aspirarea lui de catre peste. Pescarii de crap pot alege o multitudine de tipuri de boilies-uri, unele contin conservanti, asta pentru a rezista un timp indelungat, la temperatura camerei. Daca nu se doreste adaugarea de conservanti, exista posibilitatea refrigerarii sau congelarii acestor boilies-uri, pentru a putea fi pastrate pe termen lung.Exista mai multe discutii privind modul de pastrare a boilies-urilor, foarte multi fiind impotriva utilizarii conservantilor, care ar dauna nutrientilor din momeala, nutrienti necesari in a face nada cat mai atractiva. Foarte multi prefera refrigerarea sau congelarea, fiind considerata o metoda foarte buna pentru pastrarea boilies-urilor pe termen lung, dar si aici este indicat, ca boilies-urile sa fie congelate imediat dupa fabricarea lor, pentru a se pierde cat mai putini din nutrientii.
Pentru pescuitul cu boilies-uri, este nevoie de un carlig care are atasat o bucla din fir de par, in asa fel incat atunci cand boilies-ul este fixat pe firul de par cu ajutorul unei crosete, el va sta agatat in spatele carligului, iar in apa va avea un comportament foarte natural. Acest mod de prindere a momelii este determinat de comportamentul de hranire al crapului, care aspira in prima faza momeala, ca apoi sa o arunce imediat afara, moment in care carligul se va agata imediat, de cele mai multe ori in buza de jos.
Dimensiunea boilies-uri-lor precum si aromele le alegem in functie de anotimp sau de locul in care pescuim. Se stie ca in anotimpul rece crapul este mai putin activ si este indicat sa folosim boiliesuri de dimensiuni mai mici pe cand in anotimpul cald putem mari dimensiunile.
Desi boilies-urile sunt de obicei realizate si vandute de către furnizorii mari, multi oameni aleg să facă propriile boiliesuri acasa.Boilies-urile sunt acum una dintre cele mai utilizate momeli pentru pescuitul la crap, intalnindu-se intr-o gama foarte mare de culori si arome. De asemenea se intalnesc in diferite forme si dimensiuni (de la 8mm pana la 40mm diametru).
Se intalnesc si boilies-uri plutitoare, foarte utile atunci cand vrem ca momeala sa stea deasupra fundului apei si sa fie foarte accesibila crapului. Aceste boilies-uri sunt intalnite si sub denumirea de „pop-up”. Pop-up-urile pot fi folosite in diferite situatii, atunci cand pe fundul apei intalnim vegetatie sau namol, sau in combinatie cu un boilies normal, pentru a crea asa numitul „snow man”. In general se foloseste pop-up de dimensiuni mai mici decat boiliesul, pentru a crea o flotabilitate neutra momelii, usurand astfel aspirarea lui de catre peste. Pescarii de crap pot alege o multitudine de tipuri de boilies-uri, unele contin conservanti, asta pentru a rezista un timp indelungat, la temperatura camerei. Daca nu se doreste adaugarea de conservanti, exista posibilitatea refrigerarii sau congelarii acestor boilies-uri, pentru a putea fi pastrate pe termen lung.Exista mai multe discutii privind modul de pastrare a boilies-urilor, foarte multi fiind impotriva utilizarii conservantilor, care ar dauna nutrientilor din momeala, nutrienti necesari in a face nada cat mai atractiva. Foarte multi prefera refrigerarea sau congelarea, fiind considerata o metoda foarte buna pentru pastrarea boilies-urilor pe termen lung, dar si aici este indicat, ca boilies-urile sa fie congelate imediat dupa fabricarea lor, pentru a se pierde cat mai putini din nutrientii.
Pentru pescuitul cu boilies-uri, este nevoie de un carlig care are atasat o bucla din fir de par, in asa fel incat atunci cand boilies-ul este fixat pe firul de par cu ajutorul unei crosete, el va sta agatat in spatele carligului, iar in apa va avea un comportament foarte natural. Acest mod de prindere a momelii este determinat de comportamentul de hranire al crapului, care aspira in prima faza momeala, ca apoi sa o arunce imediat afara, moment in care carligul se va agata imediat, de cele mai multe ori in buza de jos.
Dimensiunea boilies-uri-lor precum si aromele le alegem in functie de anotimp sau de locul in care pescuim. Se stie ca in anotimpul rece crapul este mai putin activ si este indicat sa folosim boiliesuri de dimensiuni mai mici pe cand in anotimpul cald putem mari dimensiunile.
sâmbătă, 31 august 2013
sâmbătă, 10 august 2013
Nodul fara nod (Knotless Knot)
Nodul fara nod este cel mai simplu si cel mai folosit nod in pescuitul la crap.Nodul fara nod este nodul cu ajutorul caruia se leaga carligele din monturile de pescuit la crap cu fir de par. Nodul este numit asa fiindca practic nu exista nicaieri nod pe fir, montura de pescuit poate fi desfacuta fara a se deteriora firul.
Iată cum se leagă nodul fără nod:
Se taie un segment de fir pentru legat monturi.
Se face o bucla in capat pentru firul de par.
Se trece prin ochetul carligului firul de par dinpre exterior spre interior si in functie de marimea momelii pe care urmeaza sa o utilizati se stabileste lungimea firului de par.
Se ia capatul lung al firului si se incepe matisarea in sens invers inchiderii ochetului de la carlig, incepand de la ochet si continuand spre curbura carligului.
Se matiseaza 6-7 spire dupa care se trece din nou capatul lung al firului dispre exteriorul spre interiorul carligului.
Se umezeste firul si se strange nodul.
Asa arata nodul fara nod la final.
Iată cum se leagă nodul fără nod:
Se taie un segment de fir pentru legat monturi.
Se face o bucla in capat pentru firul de par.
Se trece prin ochetul carligului firul de par dinpre exterior spre interior si in functie de marimea momelii pe care urmeaza sa o utilizati se stabileste lungimea firului de par.
Se ia capatul lung al firului si se incepe matisarea in sens invers inchiderii ochetului de la carlig, incepand de la ochet si continuand spre curbura carligului.
Se matiseaza 6-7 spire dupa care se trece din nou capatul lung al firului dispre exteriorul spre interiorul carligului.
Se umezeste firul si se strange nodul.
Asa arata nodul fara nod la final.
TIPURI DE CARLIGE IN PESCUITUL LA CRAP
Exista multe modele si forme de carlige in pescuitul la crap dar am sa va prezint o descriere generala a principalelor tipuri de carlige respectiv cele mai folosite de catre pescari.
Cu un carlig Wide Gape poti face practic orice muntura de aceea sunt printre cele mai folosite carlige in pescuitul la crap.Sunt foarte folosite cand se pescuieste dupa peste mare, datorita deschiderii largi, tin pestele bine odata ce l-au agatat.Cele cu varful spre interior(cioc de papagal) sunt foate indicate pe locurile cu substrat abraziv, pietris, nisip pentru al proteja de fundul apei.De asemenea sunt indicate si pentru pescuit in agatatura.
Carlige WIDE GAPE: Korda Wide Gape, PB Jungle Hook, Maver Carp MV1.
Ca deschidere si costructie seamana foarte bine cu Wide Gape dar le deosebeste pozitia ochetului care este indreptat spre exterior.
Se preteaza la realizarea monturilor cu fire rigide, monofilament sau fluorocarbon.
Permit folosirea firelor rigide fara a modifica mecanica munturii, acesta fiind si motivul pentru care au ochetul indreptat spre exterior.Ochetul aplecat in afara reduce presiunea tijei asupra firului. Nu numai ca firul isi pastreaza rezistenta intacta, dar vine direct in prelungirea tijei, acesta fiind unghiul optim dintre fir si carlig la monturile rigide, inclusiv cele scurte.Sunt foarte bune pentru realizarea monturii D-rig cu pop-up.
De asemenea sunt cele mai indicate carlige pentru realizarea monturilor scurte Chod Rig si Stiff Rig.
Carlige CHODDY: Korda Choddy, Gardner Chod, ESP Stiff Rigger.
Au o deschidere relativ mica, cu varful drept iar ochetul poate fi drept sau aplecat spre interior.
Montura cea mai des executata pe acest model de carlig este cea de tip blowback cu anou metalic sau cu varnis siliconic.
Lungimea tijei permite o miscare libera a momelii facand carligul greu de scuipat.Un mic segment de tub termocontractabil pus pe ochet inbunatateste mecanica monturii.
De asemenea aceste carlige sunt foarte bune si foarte folosite pentru monturi echilibrate de tip snowman.
Carlige LONG SHANK: Korda Long Shank, Solar Long Shank, PB Long Shank.
Ochetul este drept sau aplecat spre interior.Varful este drept, in acelas plan cu tija dar exista si modele cu varful deviat(off-set) de linia tijei.
Sunt niste carlige foarte folosite ideale pentru locuri cu agatatura si vegetatie si sunt compatabile cu un mare număr de monturi.
Cele mai des folosite sunt la monturile blowback cu anouu metalic sau varnis siliconic sau montura 360 cu toate tipurile de momeli: scufundatoare, flotante si echilibrate de tip snowman.Cu momelile flotante(pop-up) carligul se prezinta sub o forma agresiva de gheara imediat sub momeala.Aceste carlige tin foarte bine pestele odata ce l-au intepat, se pot folosii in aproape orice tip de montura.
Carlige CURVE SHANK: Fox SSC, Gardner Mugga, Korda Curve Shank.
WIDE GAPE
Deschiderea larga de unde ii vine si numele(wide gape) este caracteristica principala a acestor tipuri de carlige.Lungimea tijei este medie cu varful drept sau usor aplecat spre interior.Unele modele au varful drept iar altele intors(cioc de papagal).Se preteaza pentru toate momelile de fund dar merg foarte bine si cu momelile critic echilibrate sau flotante.Cu un carlig Wide Gape poti face practic orice muntura de aceea sunt printre cele mai folosite carlige in pescuitul la crap.Sunt foarte folosite cand se pescuieste dupa peste mare, datorita deschiderii largi, tin pestele bine odata ce l-au agatat.Cele cu varful spre interior(cioc de papagal) sunt foate indicate pe locurile cu substrat abraziv, pietris, nisip pentru al proteja de fundul apei.De asemenea sunt indicate si pentru pescuit in agatatura.
Carlige WIDE GAPE: Korda Wide Gape, PB Jungle Hook, Maver Carp MV1.
CHODDY
Se preteaza la realizarea monturilor cu fire rigide, monofilament sau fluorocarbon.
Permit folosirea firelor rigide fara a modifica mecanica munturii, acesta fiind si motivul pentru care au ochetul indreptat spre exterior.Ochetul aplecat in afara reduce presiunea tijei asupra firului. Nu numai ca firul isi pastreaza rezistenta intacta, dar vine direct in prelungirea tijei, acesta fiind unghiul optim dintre fir si carlig la monturile rigide, inclusiv cele scurte.Sunt foarte bune pentru realizarea monturii D-rig cu pop-up.
De asemenea sunt cele mai indicate carlige pentru realizarea monturilor scurte Chod Rig si Stiff Rig.
Carlige CHODDY: Korda Choddy, Gardner Chod, ESP Stiff Rigger.
LONG SHANK
Denumirea de Long Shank vine de la faptul ca au tija mai lunga decat a altor carlige.Au o deschidere relativ mica, cu varful drept iar ochetul poate fi drept sau aplecat spre interior.
Montura cea mai des executata pe acest model de carlig este cea de tip blowback cu anou metalic sau cu varnis siliconic.
Lungimea tijei permite o miscare libera a momelii facand carligul greu de scuipat.Un mic segment de tub termocontractabil pus pe ochet inbunatateste mecanica monturii.
De asemenea aceste carlige sunt foarte bune si foarte folosite pentru monturi echilibrate de tip snowman.
Carlige LONG SHANK: Korda Long Shank, Solar Long Shank, PB Long Shank.
CURVE SHANK
Denumirea acestui tip de carlig vine de la faptul ca are tija curbata.Tija curbata accentueaza mecanica monturii facandu-le foarte agere.Ochetul este drept sau aplecat spre interior.Varful este drept, in acelas plan cu tija dar exista si modele cu varful deviat(off-set) de linia tijei.
Sunt niste carlige foarte folosite ideale pentru locuri cu agatatura si vegetatie si sunt compatabile cu un mare număr de monturi.
Cele mai des folosite sunt la monturile blowback cu anouu metalic sau varnis siliconic sau montura 360 cu toate tipurile de momeli: scufundatoare, flotante si echilibrate de tip snowman.Cu momelile flotante(pop-up) carligul se prezinta sub o forma agresiva de gheara imediat sub momeala.Aceste carlige tin foarte bine pestele odata ce l-au intepat, se pot folosii in aproape orice tip de montura.
Carlige CURVE SHANK: Fox SSC, Gardner Mugga, Korda Curve Shank.
miercuri, 26 iunie 2013
CATCH & RELEASE
Pe masura ce rezervele de peste din apele tarii devin din ce in ce mai amenintate de diversele interese ale omului, devine limpede faptul ca singura sansa de supravietuire a sportului pe care-l practicam este pastrarea acestora in limitele lor naturale.
Natura nu are nevoie de mentinerea sau cresterea fondului de pescuit pe cale artificiala ci de un habitat potrivit, de un mediu exploatat in asa fel incat sa asigure refacerea cat mai fireasca a resurselor.
Subscris mai largului concept de dezvoltare durabila, metoda de pescuit in regim “catch and release” a aparut in ideea de a prezerva resursele de peste existente, respectand principiul care urmareşte satisfacerea nevoile prezentului, fără a compromite posibilitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile nevoi.Metoda aferenta conceptului, daca este respectata intocmai, este cea mai eficienta practica cunoscuta pana acum prin care pestelui i se acorda sanse maxime de supravietuire dupa ce a fost capturat prin metode sportive.
-Implicarea personala in procesul de conservare a resurselor naturale poate sa iti aduca satisfactii nebanuite.
-Eliberarea pestilor este obligatorie atunci cand acestia sunt sub limita legala sau cand s-a depasit cantitatea maxima ce poate fi retinuta.
-Eliberarea pestilor ajuta la refacerea speciilor intens pescuite.
-Este un gest de respect pentru generatiile viitoare.
Natura nu are nevoie de mentinerea sau cresterea fondului de pescuit pe cale artificiala ci de un habitat potrivit, de un mediu exploatat in asa fel incat sa asigure refacerea cat mai fireasca a resurselor.
Subscris mai largului concept de dezvoltare durabila, metoda de pescuit in regim “catch and release” a aparut in ideea de a prezerva resursele de peste existente, respectand principiul care urmareşte satisfacerea nevoile prezentului, fără a compromite posibilitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile nevoi.Metoda aferenta conceptului, daca este respectata intocmai, este cea mai eficienta practica cunoscuta pana acum prin care pestelui i se acorda sanse maxime de supravietuire dupa ce a fost capturat prin metode sportive.
De ce sa eliberezi pestele
-In primul rand pentru ca pestii reprezinta o resursa valoroasa pentru pescarul sportiv si astfel acorzi sansa altora sa prinda la randul lor.-Implicarea personala in procesul de conservare a resurselor naturale poate sa iti aduca satisfactii nebanuite.
-Eliberarea pestilor este obligatorie atunci cand acestia sunt sub limita legala sau cand s-a depasit cantitatea maxima ce poate fi retinuta.
-Eliberarea pestilor ajuta la refacerea speciilor intens pescuite.
-Este un gest de respect pentru generatiile viitoare.
“ Catch and release ” este cea mai buna cale prin care putem asigura supravietuirea pescuitului ca sport pentru generatiile viitoare. Grija pentru mediul inconjurator este ce mai buna cale prin care putem asigura viitorul Lumii pentru generatiie viitoare.
PESCUITUL LA CRAP-Arta sau stiinta?
Pescuitul la crap poate fi extrem de dificil de multe ori si este foarte important pentru noi sa maximizam sansele noastre de a prinde crap in timpul petrecut pe malul apei. Multi pescari(inclusiv eu) nu avem timpul necesar pentru a studia si a ne face o idee cat mai exacta a locului pe care vom pescui pentru a putea avea cele mai bune rezultate. Am considerat intotdeauna ca sunt un pescar care gandeste si daca lucrurile nu merg cum imi doresc, atunci fac efortul de a schimba ceva pentru a-mi mari sansele de a prinde crap.
Uneori este bine sa fim stiintifici si precisi in ceea ce facem si alteori ar fi bine sa fim putin mai creativi si sa incercam ceva mai special. De exemplu, de cele mai multe ori este extrem de util de a pozitiona momeala pe locul nadit si alteori este mai productiv sa mutam momeala in afara locului nadit pentru a crea posibilitatea de a prinde. In acest articol o sa detailez cum pot uneori sa fiu in avantaj cu partea stiintifica si artistica din mine, cum aceasta batalie imi aduce cele mai bune rezultate in abilitatea pescuitului meu.
FARA REGULI
Una din primele lucruri care trebuie tinute minte in pescuitul crapului este ca nu exista reguli. Desigur sunt regulile elementare care guverneaza fiecare loc de pescuit, fiecare lac, galagia, dar acestea nu sunt regulile specifice despre cum sa gandim diferite aspecte ale pescuitului la crap. Sunt foarte multi pescari carora le place sa stea si sa asteapte ca pestele sa vina la ei, dar sunt foarte multi care intotdeauna incearca sa inteleaga de ce nu prind.Eu nu sugerez ca acesti pescari nu au rabdare sau trebuie sa schimbe ceva in fiecare moment, dar pescarii care isi petrec foarte mult timp in cortul lor, nu se uita la apa pentru a observa ceva vor fi intotdeauna in dezavantaj. Nu conteaza cat de exact am pozitionat momeala pe locul nadit, daca pestele se arata pe altundeva si pescarul nu se uita la apa in acel timp, atunci sansele lui de a face ceva constructiv se pierd.
Nu cred ca este o coincidenta ca pescarii noi pe un lac sa prinda crap cu relativa usurinta si ca ei sa pescuiasca in cu totul alt mod decat ceilalti. Pescarii noi pe un anumit loc nu cunosc pe acel lac care sunt locurile fierbinti si nici nu folosesc nadele care “merg” cel mai bine acolo. Acest lucru poate fi in avantajul lor deoarece ei pescuiesc in afara normelor, evident nu pe locurile fierbinti si au alta perspectiva despre monturi si prezentare. Este foarte important sa fim exacti si stiintifici si cateodata putem incerca ceva diferit.
NADELE
Conflictul dintre a vedea pescuitul la crap ca arta sau stiinta este dat de conceptul in a cunoaste nadele si a le folosi. Am fost in pozitia foarte norocoasa dealungul anilor si de a avea o influenta puternica asupra catorva nade produse de Dynamite Baits. A fost o mare oportunitate pentru mine de a divulga cateva din cunostintele mele despre nade. Cum va puteti imagina, a fost foarte stiintific si foarte multe ingrediente au fost riguros testate si cu grija cantarite si masurate pentru a obtine nade foarte echilibrate din toate punctele de vedere.In contrast cu stiinta din jurul dezvoltarii si creerii nadelor, cred ca unele idei au fost un pic mai creative. Spre exemplu, am inceput sa ma gandesc foarte mult la ideea “nadelor spalate” si probabil acestea sunt mancate de crap intotdeauna. Oricum, multi pescari nu vad folosirea nadelor din aceasta perspectiva, schimba momeala regulat la anumite ore in fiecare zi, in general dimineata si seara. Aceasta abordare de schimbare a momelii este de cele mai multe ori corecta pe cele mai multe locuri de pescuit si sunt convins ca pestele se va obisnui cu acest ritm si va putea realiza de cand este aceea nada in zona, in special daca crapul a devenit mai selectiv cu hrana lui obisnuita.
Pentru a combate aceasta problema, multi pescari pun momeala proaspata pe firul de par de fiecare data cand lanseaza monturile la apa, ceea ce inseamna ca momeala lor este altfel decat majoritatea nadelor aflate in zona nadita si s-ar putea sa fie pentru crap un avertisment. Daca sunteti de acord cu aceasta teorie si simtiti ca pestele va prefera sa ia de pe fundul apei doar nadele pe care el le stiu ca sunt in apa de mai mult timp, atunci are sens sa fii precaut cu schimbarea momelii de pe carlig la anumite intervale de timp. Alegerea nadelor este foarte importanta cand pescuiesti la crap si luand aceasta parte a pescuitului corect poate face diferenta intre succes si esec, dar intelegand cand si unde sa pui momeala este foarte important.
TIMPII
Timpii sunt foarte importanti in pescuitul crapului. Sa stii cand sa schimbi tactica este deasemenea foarte important si a avea cunostinte vaste despre diverse tactici sau tactici pe care le poti aplica si acesta este un alt indicator al contrastului dintre stiinta si interpretarea artistica. Am fost cateodata foarte metodic in acuratetea cu care am interpretat pescuitul si nu am ezitat niciodata sa schimb ceva, de cele mai multe ori intradevar tot ce am facut inainte a fost fara importanta. Un prieten cu care pescuiesc de regula a accentuat acest lucru cu cateva ocazii ca inspiratia si intuitia nu pot fi cuantificate. Este foarte adevarat, cateodata in anumite momente de nebunie vrem sa facem ca lucrurile sa aiba o logica, care sa ne ajute sa intelegem de ce se intampla acel lucru cand pescuim. Cea mai neobisnuita parte a acestui proces este adesea sa nu prinzi carpii in urma acestei schimbari.Iata cateva motive obisnuite pentru a inspira pescarul sa faca ceva modificari: schimbarea conditiilor meteo, vezi pestele in alta zona decat cea in care pesuiesti sau vezi alt pescar ca prinde crapii in cu totul alt mod decat pescuiesti tu, acestea te pot inspira sa faci anumite schimbari.
AJUTANDU-NE NOROCUL
Foarte multe in pescuitul de crap sunt standardizate si cu toate ca anumite lucruri, ca nodul fara nod sau perierea apei pentru a cunoaste locul pe care vom pescui, sunt foarte important, este posibil sa nu fie suficiente pentru a pescui si a avea rezultatele dorite. Uneori schimband lucrurile sau avand o alta perspectiva de a crea un pic de noroc poate fi tot ce trebuie pentru a prinde ceva mai multi crapi. Ma pot gandi de multe ori unde am schimbat tactica sau am venit cu ceva idei diferite si m-au ajutat sa prind pesti. De exemplu, odata la o partida de pesuit in Franta am luat cu mine o mulineta Daiwa SS 9000, doar in cazul in care aveam nevoie sa pescuiesc la distante foarte mari. Am luat cu mine doar o astfel de mulineta si restul setului de mulinete cu care pescuiesc in general Daiwa 5000 T, dar asta nu a fost suficient pentru mine sa pot pescui acolo unde am vazut pestii. Toti pestii care i-am prins au venit la aceea lanseta cu mulineta SS 9000 si ma gandesc ca nu asi fi prins nimic daca nu eram inspirat sa o iau cu mine.In acelasi timp, am inceput sa prind pesti cand niste pescari de langa mine au plecat de pe locul lor nadit. Acei pescari au nadit intr-un loc o perioada indelungata si chiar daca nu am putut vedea unde, pestii mi-au arata locul unde se hranesc. Nu am marcat locul unde inotau sau sareau pestii cum au facut pescarii care au creat acel loc, dar am lansat momeala in aceea zona unde am vazut clar ca pestii se hranesc. Si am inceput sa prind. Nu este necesar intotdeauna sa fii foarte precis si sa folosesti cunostintele pentru a prinde pesti, dar uneori este bine sa fii creativ si sa stii cand si unde sa iti folosesti cunostintele, ceea ce este foarte important.
PE SCURT
Multe dintre momentele mele de inspiratie vin de la alti pescari si de la modul in care acestia pescuiesc. Uneori aceasta inspiratie poate veni doar de la o observatie minora, care este suficienta pentru a mi se intipari in minte si a ma face sa gandesc la o idee geniala. Alteori este doar o idee de la alt pescar si eu vreau doar sa o testez. Douazeci de capete sunt cu siguranta mai bune decat unul singur. Cu alte ocazii, doar ma gandeam cum sa rezolv anumite probleme si asta a fost suficient sa imi inspire partea creativa din mine. De exemplu, odata pescuiam pe un rau din barca si mi-am data seama ca nada pe care o aruncasem in apa nu mai era in zona in care pescuiam eu din cauza curentului foarte puternic. Am rezolvat problema prin crearea unei bile mari de nada si am introdus plumbul monturii cu care pescuiam in aceasta. Am lasat usor aceasta bila cu plumbul in ea in apa si prin aceasta am stiut ca momeala de pe carligul meu era impreuna cu ceva nada si asta mi-a adus imediat rezultatul dorit, crapi capturati.Cateva idei in pescuitul crapului sunt stabilite dupa anumite teste si greseli facute in timpul partidelor de pescuit care se transforma de multe ori in idei bune care se pot ajusta in timp si pot creea avantajele de care avem nevoie. Astea sunt elementele unei idei cateodata stiintifice si care pot fi masurate, dar astea contin deasemenea valori ale creativitatii artistice in acest proces, sau anumite idei nu se pot aplica pe orice loc de pescuit. Odata incercam si voiam sa vad ce nivel de porumb dulce preparat (sweetcorn) amestecat cu Swim Stim Pellets poate fi introdus in Funnel Web fara a afecta plasa solubila. Cum bine stiti Funnel Web este confectionata din materiale care in contact cu apa se dijolva, si am fost extrem de surprins cat de mult sweetcorn am adaugat in mixul respectiv fara a afecta sacul solubil, si asta ma facut sa prind ceva pesti in plus cu aceasta noua prezentare.
Pescuitul la crap poate fi foarte stiintific si in unele situatii acest lucru este foarte important. Acuratetea cu care facem nadirea sau masurarea si introducerea cantitatilor optime de ingrediente pentru a creea nada ideala poate fi totul pentru a aduce pestii pe zona nadita, dar asta poate fi doar o varianta de interpretare a pescuitului la crap. Cateodata sunt foarte exact in felul in care pescuiesc, dar uneori asta nu ma impiedica sa lansez o lanseta cu un method feeder intr-o zona unde vad un peste ca inoata si sa incerc sa-l prind daca pot.
Foarte multi pescari de crap considera ca trebuie sa fie foarte stricti in interpretare, dar sunt sigur ca daca ei ar incerca sa deschida latura lor stiintifica si artistica in aceasta interpretare a fiecarei situatii ar maximaliza sansele lor si ar prinde mai multi pesti de fiecare data.
Frank Warwick
sâmbătă, 23 februarie 2013
CRAPUL
Crapul (Cyprinus carpio) este un peste teleostean din familia Cyprinidae.Lungimea corpului poate atinge 1 m, iar masa maximum 40 kg. Este acoperit cu solzi mari. Spatele este, de obicei, negricios, cu nuante albăstrii sau verzui, flancurile arămii sau arămii-gălbui, iar abdomenul albicios. Cavitatea bucală este subterminală, cu buze groase. Crapul posedă patru mustăti, două nări, doi ochi, și botul. Pe trunchi si pe coadă se găsesc înotătoare perechi (două ventrale și două pectorale) si neperechi (dorsală, anală si codală, care prezintă doi lobi egali). Înotătoarele sunt actionate de muschi, iar pestele este acoperit cu mucus si solzi. Există două forme de crapi: crapul cu spatele jos si crapul cu spatele înalt. Este răspândit aproape pe tot globul, populând apele dulci si cele salmastre. Trăieste până la 30 de ani, uneori si mai mult.
Crapul atinge maturitatea sexuală la vârsta de 2-5 ani și se înmulteste în lunile mai-iunie. O femelă depune pe vegetatia subacvatică până la 2,1 milioane de icre, iar incubatia are loc după 2-7 zile. Puietul se hrăneste la început cu zooplancton, iar mai apoi, când atinge 1,8 cm lungime, cu nevertebrate de fund (hrana principală a unui crap adult).
Crapul are respiratie branhială. Branhiile sunt bine vascularizate, aflate pe lamele osoase, în spatele unor „căpăcele” denumite opercule.
Crapul sălbatic este răspândit mai mult în apele si bazinele Mării Mediterane, Mării Negre, Mării Caspice, Mării Aral. De la el au fost obtinute mai multe varietăti domestice (crapul solzos, crapul-oglindă, crapul golas etc.) care se cultivă, de regulă în iazurile piscicole. În dependentă de rasă si de conditiile mediului ambiant, crapii de un an cântăresc în medie 15-150 g, cei de doi ani 150-1000 g, cei de trei ani 350-2000 g s.a.m.d..
Greutate: Poate atinge 40 kg.
Origine: Asia, Europa, Dunare
Hrana: Omnivor, larve, insecte, moluste, viermi, crustacee, zooplancton, vegetatie, seminte, cereale.
Greutate: Poate atimge 40 kg.
Origine: Europa
Hrana: Omnivor, larve, insecte, moluste, viermi, crustacee, zooplancton, vegetatie, seminte, cereale
Greutate: Poate atinge 40 kg
Origine: Europa
Hrana: Omnivor, larve, insecte, moluste, viermi, crustacee, zooplancton, vegetatie, seminte, cereale
Greutate: Poate atinge 40 kg
Origine: China
Hrana: Vegetatie, alge, seminte
Greutate: Poate atinge 70 kg
Origine: China
Hrana: Fitoplancton, zooplancton
Greutate: Poate atinge 90 kg
Origine: China
Hrana: Zooplancton
Greutate: Poate atinge 180 kg
Origine: China
Hrana: Omnivor, scoici, melci, larve, vegetatie
Crapul atinge maturitatea sexuală la vârsta de 2-5 ani și se înmulteste în lunile mai-iunie. O femelă depune pe vegetatia subacvatică până la 2,1 milioane de icre, iar incubatia are loc după 2-7 zile. Puietul se hrăneste la început cu zooplancton, iar mai apoi, când atinge 1,8 cm lungime, cu nevertebrate de fund (hrana principală a unui crap adult).
Crapul are respiratie branhială. Branhiile sunt bine vascularizate, aflate pe lamele osoase, în spatele unor „căpăcele” denumite opercule.
Crapul sălbatic este răspândit mai mult în apele si bazinele Mării Mediterane, Mării Negre, Mării Caspice, Mării Aral. De la el au fost obtinute mai multe varietăti domestice (crapul solzos, crapul-oglindă, crapul golas etc.) care se cultivă, de regulă în iazurile piscicole. În dependentă de rasă si de conditiile mediului ambiant, crapii de un an cântăresc în medie 15-150 g, cei de doi ani 150-1000 g, cei de trei ani 350-2000 g s.a.m.d..
SPECII DE CRAP
Crapul comun (Common Carp) - Cyprinus carpio
Greutate: Poate atinge 40 kg.
Origine: Asia, Europa, Dunare
Hrana: Omnivor, larve, insecte, moluste, viermi, crustacee, zooplancton, vegetatie, seminte, cereale.
Crapul oglinda (Mirror Carp) - Cyprinus carpio specularis
Greutate: Poate atimge 40 kg.
Origine: Europa
Hrana: Omnivor, larve, insecte, moluste, viermi, crustacee, zooplancton, vegetatie, seminte, cereale
Crapul golas sau piele (Leather Carp) - Cyprinus carpio nudus
Greutate: Poate atinge 40 kg
Origine: Europa
Hrana: Omnivor, larve, insecte, moluste, viermi, crustacee, zooplancton, vegetatie, seminte, cereale
Amurul sau Cteno (Grass Carp) - Ctenopharyngodon idella
Greutate: Poate atinge 40 kg
Origine: China
Hrana: Vegetatie, alge, seminte
Fitofagul (Silver Carp) - Hypophthalmichthys molitrix
Greutate: Poate atinge 70 kg
Origine: China
Hrana: Fitoplancton, zooplancton
Novacul sau Sanger (Big Head Carp) - Aristichtys nobilis
Greutate: Poate atinge 90 kg
Origine: China
Hrana: Zooplancton
Scoicarul (Black Carp) - Mylopharyngodon piceus
Greutate: Poate atinge 180 kg
Origine: China
Hrana: Omnivor, scoici, melci, larve, vegetatie
Abonați-vă la:
Postări (Atom)