Nu este nimic foarte complicat, totul este sa fiti atenti si să respectati întotdeauna anumite reguli. Orice amănunt neverificat si lăsat pe baltă la voia întâmplării o să vă aducă metri buni în minus.
1. LANSETA
Lanseta este de preferat să fie una cât mai puternică, apropiată de structura si caracteristicile unui spod. Dar nu în mod obligatoriu. Se pot obtine distante bune si cu lansete normale, nu foarte rigide, ca cele pe care le folositi în mod obisnuit. Cel putin pentru început, până nu simtiti singuri nevoia trecerii la un băt mai dur (iar acest lucru se petrece odată cu perfectionarea tehnicii de aruncare) este indicat să vă aplecati asupra următoarelor ponturi. Nu uitati, asigurati-vă că inelele sunt curate înainte de fiecare aruncare.Lansete recomandate – Free Spirit HiS-200, Century FMJ, Hakuyo MTX 14.
2. MULINETA
Este foarte imporant ca mulineta pe care o folosiți să aseze corect firul pe tambur, adică să nu ramână santuri în partea inferoară sau superioară a acestuia. Tamburul trebuie să se umple uniform.-tambur umplut corect cu fir
Firul trebuie asezat conic, cu baza mică în partea superioară, iar pentru această operatiune ne ajutăm de mici saibe pe care ni le putem confectiona singuri, dacă mulineta nu are în dotare asa ceva. Cu cât adăugăm saibe, cu atât tamburul se va umple mai mult la baza sa. Mulineta este de preferat să fie cât mai usoară.
Mulinete recomandate – Daiwa Basia, Shimano Technium (MGS), Daiwa Tournament S, Shimano Aerlex.
3. FIRUL
Avem nevoie de un fir cât mai elastic, cu elongatie mare, de aceea monofilamentul copolimer este de preferat fluorocarbonului, pentru că acesta din urmă este mai rigid. În plaja 0,18 mm - 0,25 mm vorbim de o grosime de fir recomandată aruncărilor lungi. Pe piată există și lotiuni speciale pentru gresarea liniei principale, care împiedică lipirea spirelor pe tambur, inconvenient care reduce considerabil distanta lanseului.Fire recomandate – Ultima Distance Mono, P-Line CX Premium, Kryston Krystonite.
4. INAINTASUL
Înaintasul este musai să fie textil si nu mono, pentru că pe acest segment avem nevoie de rigiditate. Rezistenta acestuia trebuie să fie undeva pe la 40-60 lb. Este foarte importantă lungimea înaintasului. În momentul în care plumbul ajunge în dreptul spigotului, pe mulinetă trebuie să avem 3-4 spire de fir textil.Nodul trebuie să fie pozitionat la baza tamburului în momentul aruncării, pentru ca să nu traverseze inelele în momentul maxim de fortă. Acesta este un amănunt deosebit de important pe care nu trebuie să-l neglijati niciodată, chiar dacă veti pierde putin timp să pregătiti corect aruncarea.Fire textile recomandate – Berkley Whiplash, Tuf Line XP, Ultima Power Braid.
-asezare corecta a inaintasului pe tambur inaintea lanseului
5. PLUMBUL
Deoarece atunci când vorbim de aruncări lungi prioritate are montura elicopter (pentru că, prin contructie, are greutatea în fată), plumbul perfect este unul cu tortită, care se agată. Forma ideală este cea de tip „casting”, pe care o întâlnim la mai multe firme producătoare. Dacă puteti, ridigizati cu un tub anti-tangle primii 5 centimetri de deasupra plumbului, pentru a împiedica balansul lateral al greutății în aer, balans care reduce din distanta aruncării. Montura noastră trebuie să zboare drept, ca un glont.Plumbi recomandati – Korda Tournament Casting, Carp System Swivel Long Cast, Gardner Torpedo Distance.
-montura pentru aruncari extreme
Silviu Florescu